Translate

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΕΔΩ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ TO KAΠOΔIΣTPIAKO
 Μηνιαία Έκδοση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα απέναντι στον Νέο Νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

http://edopanepistimio.uoa.gr/index.php?p=news&id=215
Δημοσίευση: 02-11-2011 - Στήλη: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Φύλλο:179

Πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου ανοιχτή εκδήλωση στο Κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα απέναντι στον Νέο Νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας». Συμμετείχαν όλοι οι φορείς του Πανεπιστημίου. Μίλησαν εκπρόσωποι των συλλόγων Δ.Ε.Π., του Διοικητικού Προσωπικού, του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Δ.Ι.Π.), των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών. Παράλληλα εντυπωσιακή ήταν η καθολική, για πρώτη φορά σε ανοικτή εκδήλωση, συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων. Πέρα από τις επιμέρους προσεγγίσεις, η γενική θέση που διατυπώθηκε ήταν πως ο νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, παρουσιάζει ανυπέρβλητες δυσκολίες και αξεπέραστες δυσλειτουργίες που οδηγούν σε δραματικά αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία και στον προσανατολισμό του πανεπιστημίου. Αυτό καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη να διεξαχθεί με την πανεπιστημιακή κοινότητα διάλογος τον οποίο το Υπουργείο αρνήθηκε καθ’ όλη την κυοφορία του νόμου. Στην εκδήλωση αναλύθηκαν όλες οι συνιστώσες που θίγονται από τον Νόμο. Ακολουθούν περιληπτικά τα επιχειρήματα που ακούστηκαν.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


Ο θεσμός του Πανεπιστημίου με τον Νέο Νόμο χάνει τη σχέση του με την κοινωνία και υπακούει σε νόμους αγοράς. Αυτό έγινε εμφανές στην εισήγηση του Πρύτανη, Καθηγητή κ.Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Από τις 6 Σεπτεμβρίου ισχύει ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων με συντριπτική πλειονοψηφία κατά τον συναλλακτικό τρόπο που όλοι μας ξέρομε. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι ουδείς αμφισβητεί την ύπαρξη του νόμου και την ανάγκη σεβασμού του. Παράλληλα, όμως, κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να επισημάνομε τις ελλείψεις, τις αδυναμίες και τις αυθαιρεσίες τού εν λόγω νόμου. Με τον νόμο αυτόν διακυβεύεται όχι απλώς ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του ελληνικού πανεπιστημίου αλλά η ίδια η υπόστασή του ως πανεπιστημίου. Ίσως, τώρα, μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η εφαρμογή του νέου νόμου, το Υπουργείο να συναισθανθεί την ανάγκη, να διεξαγάγει με την πανεπιστημιακή κοινότητα τον διάλογο, που ως τώρα αρνήθηκε και να λάβει υπόψη του τις αντιρρήσεις μας, οι οποίες, θα πρέπει να τονιστεί, δεν έχουν προσωπικό ούτε συντεχνιακό χαρακτήρα, όπως θέλησε να τις εμφανίσει το Υπουργείο και κατάφερε, βρίσκοντας πρόθυμα Μέσα Μαζικής Πληροφόρησης, να τις περάσει στον πολύ κόσμο». Αντίστοιχα η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, κ. Ελένη Καραμαλέγκου υπογγράμμισε ότι: «Το πνεύμα του Νέου Νόμου βασίζεται στους νόμους της αγοράς και όχι στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό σε μια περίοδο όσο βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης κατά την οποία πρέπει να συγκρατήσουμε τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και όχι να επιτείνουμε κεντρό φυγες τάσεις μέσα από τους μηχανισμούς της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που οι φοιτητές μας και οι πτυχιούχοι μας αισθάνονται σκουπίδια μέχρι να ανταγωνισθούν με τους ξένους στο διεθνή επιστημονικό στίβο και να αντιληφθούν το υψηλό επίπεδο της παιδείας τους. Ο Νέος Νόμος φαινομενικά πλήττει μόνο το Πανεπιστήμιο και την Παιδεία στη Χώρα μας, ουσιαστικά, όμως, πλήττει την ίδια την κοινωνία και στρέφεται εναντίον της».

Επίσης ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής κ. Γιώργος Τριμπέρης, υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση και οι πολιτικοί της σύμμαχοι που ψήφισαν τον νόμο, θεώρησαν ότι το κλίμα των ημερών τούς έδινε την ευκαιρία να εξαφανίσουν τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του πανεπιστημίου, «να αλλάξουν δραματικά τον ρόλο του, εμπορευματοποιώντας τη λειτουργία του, να «απενδύσουν» τους λειτουργούς του από την πανεπιστημιακή τήβεννο και να τους φορέσουν το κοστούμι του εμπορικού αντιπροσώπου».

ΣΠΟΥΔΕΣ & ΕΡΕΥΝΑ

Την υποβάθμιση των πτυχίων με μικρότερης διάρκειας σπουδές και την μη καλλιέργεια κριτικής σκέψης ως συνέπειες του νόμου, επεσήμαναν σχεδόν στο σύνολό τους οι ομιλητές. Ταυτόχρονα μειώνεται συνεχώς δραματικά ο τακτικός προϋπολογισμός του Κράτους για τα Πανεπιστήμια ενώ υποβαθμίζεται η βασική έρευνα. Η χρηματοδότηση και τα οικονομικά των Πανεπιστημίων περνούν στα χέρια των ιδιωτών και η έρευνα πλέον αποσυνδέεται από τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και μεταφέρεται στην αρμοδιότητα άλλων μέσω ενός άλλου νόμου, καθώς, κατά δήλωση του Υπουργείου, ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο για τον ενιαίο χώρο της έρευνας. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος έκανε λόγο για συκοφάντηση του Πανεπιστημίου και των Πανεπιστημιακών. Αναφέρθηκε στην επίδραση του νόμου στις επιστήμες υγείας, στην έλλειψη υποδομών και σχεδιασμού, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για ν’ αποκτήσουν τα Πανεπιστήμιά μας ένα ανανεωμένο, σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, χωρίς την οποία οποιοσδήποτε νόμος είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να αποδώσει θετικά αποτελέσματα».
Ο Καθηγητής κ. Δ. Χατζηχαριστός, Πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Ε.Ε.Π.) του Τ.Ε.Φ.Α.Α. τόνισε ότι: «Η γνώση που παράγεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για την πλουτοκρατία και τα μονοπώλια, δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα. Πρέπει λοιπόν ο καπιταλισμός να διαχειριστεί την παραγόμενη γνώση όπως ακριβώς διαχειρίζεται και τα υπόλοιπα εμπορεύματα. Έτσι εξηγείται η μετατροπή του Πανεπιστημίου σε Ανώνυμη Εταιρεία. Όπως λοιπόν κάθε Ανώνυμη Εταιρεία έχει το Διοικητικό της Συμβούλιο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον μάνατζέρ της, έτσι και το Πανεπιστήμιο Α.Ε. θα έχει το Συμβούλιο Διοίκησης, τον Πρόεδρο και τον Πρύτανη – μάνατζερ». Επίσης ο κ. Τάσος Αλούπης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθήνας αναφέρθηκε την αλλοίωση των σπουδών και της έρευνας βάσει των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η λειτουργία του Πανεπιστημίου αλλά και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας πλήττονται από την εξαιρετικά συγκεντρωτική, απολυταρχική και ολιγοπρόσωπη διοικητική δομή. Οι πανεπιστημιακοί χαρακτηρίζονται από τον νόμο ως διδάσκοντες καθηγητές, δεν είναι πλέον Δ.Ε.Π. (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό), η βαθμίδα του λέκτορα εξαφανίζεται και του επίκουρου καθηγητή υποβαθμίζεται.
υποβαθμίζεται.
Ο κ. Πέτρος Ζούνης, Διοικητικός Υπάλληλος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.) αναφέρθηκε στη συρρίκνωση των δημοκρατικών διαδικασιών με τη μεταφορά εξουσιών σε ένα ολιγομελές όργανο και την αποδυνάμωση των αιρετών συλλογικών οργάνων ενισχύοντας την αδιαφάνεια και ενθαρρύνοντας τη συναλλαγή με εξωπανεπιστημιακά ιδιωτικά κέντρα συμφερόντων. Επισήμανε παράλληλα τον αποκλεισμό
του διοικητικού προσωπικού από τις εκλογικές διαδικασίες και από τα όργανα διοίκησης.
Ο κ. Δημήτρης Σακάτος, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού τόνισε την υποβάθμιση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, τη στέρηση της δωρεάν παιδείας και την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου. Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν αντιμετωπίζεται κανένα από τα υπαρκτά προβλήματα των Πανεπιστημίων με τον Νόμο.
Επίσης η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού
Προσωπικού- Α.Ε.Ι. κ. Χαρά Ντελοπούλου σχολίασε την αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του Πανεπιστημίου: «Θα ήθελε η ελληνική κοινωνία να εκλέγει τους μισούς περίπου βουλευτές και οι υπόλοιποι βουλευτές να ορίζονται από τους άλλους μισούς; Κατ’αναλογία κι ο πρωθυπουργός της χώρας θα έπρεπε να αιτείται για την κάλυψη της θέσης κι όχι να εκλέγεται. Είναι καθαρά θέμα πώς αντιλαμβάνεται μια ολόκληρη κοινωνία την έννοια της δημοκρατίας». Επιπλέον, σημείωσε ότι θα πρέπει όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα να προετοιμάζεται για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ των Α.Ε.Ι., ενώ τόνισε
ότι: «η εκπροσώπηση του κλάδου μας συρρικνώνεται σ΄ όλα τα διοικητικά όργανα».
τα διοικητικά όργανα».
Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Κρικρή, εκπροσώπου της φοιτητικής παράταξης Π.Α.Σ.Π. που χαρακτήρισε τον νέο νόμο «έκτρωμα» και έκανε λόγο για μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου. «30 χρόνια μετά την ψήφιση του πρωτοπόρου και ριζοσπαστικού νόμου 1268/82 για τον εκδημοκρατισμό των Πανεπιστημίων, μια άλλη κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται να πλήξει με τον πιο χυδαίο τρόπο την ίδια τη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση που καλλιεργήθηκε και εμπεδώθηκε χάρις σε αυτόν». Για τη διαφάνεια της διαχείρισης των κονδυλίων από τα ίδια τα πανεπιστήμια υποστήριξε ότι αφαιρούνται οι δικλείδες ασφαλείας και ελέγχου που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Ο εκπρόσωπος της φοιτητικής παράταξης Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. κ. Αποστόλης Μπακόλας ανέφερε ότι ο Νόμος: «στην πραγματικότητα δε λύνει κανένα από τα βασικά προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου αλλά αντίθετα δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην κοινωνία. Ωστόσο πιστεύαμε και πιστεύουμε πως οι κλειστές σχολές δεν προσφέρουν καμία λύση. Έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ρεύμα αντίδρασης που θα πείσει την ελληνική κοινωνία και τη Βουλή των Ελλήνων να αλλάξει το νομοσχέδιο μέσα από πολιτικά επιχειρήματα, πολιτικές δράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις». Το γεγονός ότι οι φοιτητές χάνουν το δικαίωμα ουσιαστικής εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου, την ταυτόχρονη υποβάθμιση των σπουδών τους και την ανάγκη διαμαρτυρίας εξέφρασαν και ο κ. Πορφύριος Κορομπέλης, Πρόεδρος Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Ε.Κ.Π.Α, ο κ. Λάδης Θεόδωρος. εκπρόσωπος της Α.Ρ.ΕΝ., ο κ. Πάρης Πανόπουλος, εκπρόσωπος του Μ.Α.Σ. και ο κ. Φώτης Θάνος εκπρόσωπος της Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου