Translate

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Δήλωση του Προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ στις 25/11/2013 σχετικά με την "επικοινωνιακή επίθεση" του Υπουργού Παιδείας με αφορμή την "ανακάλυψη" του για οικογενειοκρατία στα ΑΕΙ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων
Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Διεύθυνση:     ΣΤΑΔΙΟΥ  5,  4ος Όροφος,   GR105 62,    ΑΘΗΝΑ,   
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: posdep@posdep.gr      Ιστοσελίδα: www.posdep.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΛΩΣΗ
                                                                                                                                                          Αθήνα,   25 Νοεμβρίου 2013
Με χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι μόλις εισακούστηκαν οι παραινέσεις μας και ο Υπουργός Παιδείας άνοιξε διάλογο με τα Πανεπιστήμια, άρχισαν αμέσως να διαφαίνονται οι πρώτες ελπίδες συνενόησης, άρσης του αδιεξόδου και λύσης του προβλήματος. Δυστυχώς έπρεπε να περάσουν 2,5 μήνες με κλειστά Πανεπιστήμια για να το καταλάβει ο Υπουργός.
Παράλληλα βέβαια, υιοθετεί την απαράδεκτη αρνητική επικοινωνιακή πολιτική απαξίωσης των Πανεπιστημίων, μέσω σκανδαλολογίας περί οικογενειοκρατίας. Είναι γνωστό ότι στα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν εκλεγεί κάποιοι καθηγητές που έχουν συγγένειες με προϋπάρχοντες καθηγητές. Αυτό όμως δε δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό ν’ ακολουθεί αυτή την τακτική καθώς:
1.     Ποιό πολύ από τις συγγένειες έχει σημασία η ουσία. Οι καθηγητές των Πανεπιστημίων μας είναι πολύ υψηλού επιπέδου με πολύ ισχυρά βιογραφικά.
2.     Το Πανεπιστήμιο είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας, της οποίας το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας είναι μέσα στο DNA της σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ότι στα Πανεπιστήμια.
3.     Ο Υπουργός είναι στη θέση του εδώ και 2 χρόνια. Επιπλέον είναι καθηγητής Πανεπιστημίου. Τώρα ανακάλυψε αυτά τα φαινόμενα; Προφανώς όχι, απλώς τώρα τα χρησιμοποιεί για να απαξιώσει τα Πανεπιστήμια επειδή απέτυχε στη διαχείριση του προβλήματος που ο ίδιος δημιούργησε και για επικοινωνιακούς λόγους θέλει να αποπροσανατολίσει από την αιτία του προβλήματος, δηλ από τον εαυτό του.
4.     Εάν θεωρεί ότι υπάρχουν παράνομες πράξεις να τις στείλει αμέσως στη δικαιοσύνη. Κανείς μας δε θέλει να καλύπτει παρανομίες. Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι σε κάθε υπόθεση εκλογής καθηγητών, ο έλεγχος νομιμότητας γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και ο τελικός διορισμός εγκρίνεται από τον Υπουργό. Ποιές είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις του 2 χρόνια τώρα που είναι Υπουργός για να διορθώσει τα προβλήματα αυτά όπου υπάρχουν;
Ας αφήσει ο κ. Αρβανιτόπουλος τα επικοινωνιακά παιχνίδια κι ας επικεντρωθεί στην ανάγκη να πετύχει αίσιο αποτέλεσμα με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας μέσω του διαλόγου που επιτέλους τον ξεκίνησε έστω και καθυστερημένα. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα είχαμε φτάσει έως εδώ αν μας είχε ακούσει από το καλοκαίρι όταν του επισημαίναμε την ανάγκη για διάλογο (ομιλία του υπογράφοντος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την 3η Σεπτεμβρίου).
Όλοι ευχόμαστε ο διάλογος να γίνει με ειλικρινή διάθεση απ’ όλες τις πλευρές και να έχει αίσιο αποτέλεσμα.
Τα Πανεπιστήμια πρέπει ν’ ανοίξουν άμεσα. Πλήττονται οι φοιτητές, οι οικογένεις τους, η Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά κυρίως πλήττεται η φήμη των Πανεπιστημίων μας.

Ο Πρόεδρος
Στάθης Ευσταθόπουλος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.