Translate

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟΙ.



Από τον Στάθη Ευσταθόπουλο,
Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αντιπρόεδρο της  ΠΟΣΔΕΠ

Με σχετικό άρθρο μόλις πριν από 20 περίπου ημέρες, είχαμε επισημάνει ότι «...ο Ν4009 για τα Πανεπιστήμια, δεν έχει μπορέσει να εφαρμοστεί ούτε στο ελάχιστο, σε κανένα ΑΕΙ της χώρας. Και μόνο το γεγονός ότι έχουν παρέλθει  10 μήνες από τη δημοσίευσή του, δείχνει ο Νόμος 4009/11 αποτελεί ένα  νόμο φάντασμα  που πλανιέται πάνω  από τα ΑΕΙ με  απειλητική  πάντοτε  αύρα... Με τα Πανεπιστήμια μας δε μπορεί να παίζει κανείς. Ούτε μπορεί ν’ αναζητά φαντάσματα και δικαιολογίες γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ο Νόμος. Ούτε κανένας μπορεί να εμμένει σε προσωπικές στρατηγικές και εγωισμούς και να βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία και την ίδια την ύπαρξη των Πανεπιστημίων μας. Είναι απλό. Ο Ν. 4009/2011, στην παρούσα μορφή του είναι ανεφάρμοστος. Προκύπτει εκ του αποτελέσματος...» και καταλήγαμε με την επισήμανση «...Είναι ευχής έργον το ότι στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τοποθετήθηκαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Πολλές νηφάλιες φωνές, έχουν επισημάνει τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος...»

Οι επισημάνσεις αυτές και οι ελπίδες μας, ευτυχώς για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αποδείχθηκαν σωστές. Ευτυχώς δεν επικράτησαν οι φωνές της αδιαλλαξίας, της αλλαζονείας, της απειλής, της εκδίκησης. Γιατί ακούγονται πολλές τέτοιες τον τελευταίο καιρό. Μέχρι και για συμβιβασμούς με τις συντεχνίες ακούσαμε αυτές τις μέρες. Μα είναι δυνατόν να συνεχίζεται ακόμη η επίθεση κατά πάντων στα Πανεπιστήμια; Είναι δυνατόν να μη βλέπεις, όσο κακόπιστος παρατηρητής και να είσαι ότι ο Ν4009, δεν «περπατάει» στην πράξη; Πολλοί είχαμε επισημάνει ότι «...η όποια μεταρρύθμιση για να πετύχει, και να μην εξαντληθεί σε ρητορική, πρέπει να έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, κάτι που δε φαίνεται να συμβαίνει τώρα...». Και πράγματι, αν κάποιος μας ζητήσει να σημειώσουμε το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Ν4009 για τα ΑΕΙ, είναι ακριβώς ότι δεν έχει τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας της Πανεπιστημιακής κοινότητας, μιας κοινότητας που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται, όπως και είναι, ως το πιο δυναμικό και προοδευτικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Και είναι αυτή πρώτη που θέλει να αναβαθμιστούν τα ΑΕΙ μας, γιατί αυτά (θα πρέπει να) είναι ο κύριος πυλώνας στον οποίο θα στηριχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και η έξοδος της από την πρωτοφανή κρίση στην οποία έχει βρεθεί.

Οι τροποποιήσεις του Ν4009, που κατατέθηκαν χθες από το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, (http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=d8341ecd-59bc-4c89-8e1c-2aece9c01556), είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να επαναφέρουν την ηρεμία στα Πανεπιστήμια μας και την ανάκαμψη μέσα από την εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η εξέλιξη έγινε πράξη, όταν στο Υπουργείο ήρθαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα και λειτουργούν με νηφαλιότητα και ρεαλισμό. Ευτυχώς, απαλλαχθήκαμε από νοοτροπίες μηδενιστικές και δήθεν «μεταρρυθμιστικές» χωρίς αντίκρυσμα.

Ασφαλώς και τα προβλήματα δε σταματάνε εδώ. Είναι όως ευκαιρία για μια καινούργια αρχή. Είναι μια ευκαιρία για τα Πανεπιστήμια μας, να λειτουργήσουν δημιουργικά με στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο. Είναι κι άλλα, πολλά πράγματα που πρέπει να διορθωθούν. Όπως για παράδειγμα, η ολοκλήρωση του νέου εννιαίου χάρτη της Ανώτστης Εκπαίδευσης και Έρευνας, αλλά και η ένταξη στο Πανεπιστήμιο όλου αυτού του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού που περιμένει επί 2 και 3 χρόνια το διορισμό του και είναι απαραίτητο για να συμβάλλει στην ανανέωση και ανάπτυξη των Πανεπιστημίων μας, αλλά και να μην εξωθηθεί στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Είναι σημαντικό το μήνυμα αισιοδοξίας και συνεργασιμότητας που έρχεται από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι ευκαιρία για όλους, και πρώτα για το Υπουργείο Παιδείας, ν’ αξιοποιήσουμε αυτό τον άνεμο αισιοδοξίας και αλλαγής. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη ένα δημιουργικό, ελεύθερο και παραγωγικό Πανεπιστήμιο.

Δημοσιεύθηκε στο newsbomb στη διεύθυνση
http://www.newsbomb.gr/opinions/story/222451/oi-nomoi-psifizontai-gia-na-efarmozontai-arkei-na-einai-efarmosimoi

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Το "κλειδί" στο χέρι του νέου υπουργού.


Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπορεί να δώσει λύση στην εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ. 


Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή 1/7/2012, σελ. 21


Από τον Στάθη Ευσταθόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αντιπρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ

Η μεγάλη πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας είχε επισημάνει τα προβλήματα και τα λάθη του νέου νόμου (4009/2011) για τα Πανεπιστήμια, πολύ πριν ψηφιστεί αυτός από τη Βουλή των Ελλήνων. Επιπλέον, είχε επισημάνει την αναγκαιότητα αλλαγών και είχε καλέσει την τότε Υπουργό να διαβουλευθεί με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, κάτι που βέβαια δεν έγινε. Κανείς όμως δε μπορούσε να φανταστεί και κανείς δεν είχε επισημάνει, το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε ο 4009/11, την ίδια τη διαδικασία εφαρμογής του αφού δεν είχε προβλεφθεί διαδικασία και χρονοδιάγραμμα μετάβασης από το ένα θεσμικό πλαίσιο στο άλλο. Αποδείχθηκε ότι το μόνο σχέδιο για την εφαρμογή του που είχε η τότε ηγεσία του Υπ. Παιδείας, ήταν η απειλή, ο φόβος και η καταστολή. Η απειλή και ο φόβος ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση αν δεν εφαρμοστούν τα (ανεφάρμοστα εκ των πραγμάτων και εκ του αποτελέσματος) χρονοδιαγράμματα και η καταστολή με την κατάργηση των εκλεγμένων διοικήσεων των Πανεπιστημίων και των οργάνων τους (σχολές, τμήματα, τομείς) από 1/9/2012.
Αυτά όμως είναι παρελθόν. Ήδη η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα, έχει αποκτήσει μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας τριών(!) κομμάτων, η οποία δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Μπορεί και στα Πανεπιστήμια να γίνει μια νέα αρχή, και να εφαρμοστεί ο νέος νόμος αφού γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις που θα τον καταστήσουν λειτουργικό και εργαλείο ανάπτυξης και νέας αρχής για τα ΑΕΙ μας.
Είναι ευχής έργον το ότι στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τοποθετήθηκαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Πολλές νηφάλιες φωνές έχουν επισημάνει τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος και τα Πανεπιστήμια να μη μείνουν χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς διοικήσεις από 1ης Σεπτεμβρίου, κίνδυνος που είναι ορατός σήμερα. Τόσο ο Υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, όσο και ο υφυπουργός κ. Θ. Παπαθεοδώρου, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα και τη λειτουργία των ελληνικών Πανεπιστημίων. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, και μπορούν να το κάνουν. Η συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας θα είναι στο πλευρό τους. Τα Πανεπιστήμιά μας οφείλουν να λειτουργήσουν και να βελτιωθούν για το καλό της ελληνικής κοινωνίας. 

Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημών Υγείας

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ.
 26/6/2012


Με αντίστοιχη ανακοίνωση μας στις 3/9/2011, είχαμε επισημάνει τις προβληματικές διατάξεις του Ν 4009/2011 και επιπλέον είχαμε επισημάνει «...Προβληματίζουν τέλος οι ελλείψεις στις μεταβατικές διατάξεις και η απουσία σαφούς σχεδίου για την υλοποίηση του νόμου και την ασφαλή απαγκίστρωση από το ισχύον νομικό πλαίσιο...»


Τώρα φαίνεται ξεκάθαρα πόσο σωστές ήταν οι προβλέψεις μας καθώς, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, αυτός δεν έχει μπορέσει να εφαρμοστεί ούτε στο ελάχιστο, σε κανένα ΑΕΙ της χώρας. Και μόνο το γεγονός ότι έχουν παρέλθει  10 μήνες από τη δημοσίευσή του, δείχνει ο Νόμος 4009/11 αποτελεί ένα  νόμο φάντασμα  που πλανιέται πάνω  από τα ΑΕΙ με  απειλητική  πάντοτε  αύρα. Οι ευθύνες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ της πολιτικής ηγεσίας του τόπου είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ. Και τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Τα Πανεπιστήμια μας, κινδυνεύουν να μη μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να μην έχουν διοίκηση από 1/9/2012.

Με τα Πανεπιστήμια μας δε μπορεί να παίζει κανείς. Ούτε μπορεί ν’ αναζητά φαντάσματα και δικαιολογίες γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ο Νόμος. Ούτε κανένας μπορεί να εμμένει σε προσωπικές στρατηγικές και εγωισμούς και να βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία και την ίδια την ύπαρξη των Πανεπιστημίων μας. Είναι απλό. Ο Ν. 4009/2011, στην παρούσα μορφή του είναι ανεφάρμοστος. Προκύπτει εκ του αποτελέσματος.

Είχαμε επιπλέον επισημάνει στην προαναφερόμενη ανακοίνωση μας ότι, «...η πρόσφατη αλλά και η γενικότερη εμπειρία έχει αποδείξει ότι ένας νόμος εφαρμόζεται στα ΑΕΙ, όταν έχει τη συναίνεση και αποδοχή της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Άρα η όποια μεταρρύθμιση για να πετύχει, και να μην εξαντληθεί σε ρητορική, πρέπει να έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, κάτι που δε φαίνεται να συμβαίνει τώρα...». Πόσο για άλλη μια φορά δικαιωθήκαμε από την πραγματικότητα. Πράγματι το μόνο που έχει καταφέρει ο νόμος είναι να «...εξαντληθεί σε ρητορική...» αλλά στην πράξη μηδέν.

Το ζήτημα όμως δεν είναι αν εμείς δικαιωθήκαμε ή όχι. Το ζήτημα είναι τι γίνεται τώρα, ποιά λύση μπορεί να βρεθεί.

Ήδη η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα, έχει αποκτήσει μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας τριών(!) κομμάτων, η οποία δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Μπορεί και στα Πανεπιστήμια να γίνει μια νέα αρχή, και να εφαρμοστεί ο νέος νόμος αφού γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις που θα τον καταστήσουν λειτουργικό και εργαλείο ανάπτυξης και νέας αρχής για τα ΑΕΙ μας.

Είναι ευχής έργον το ότι στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τοποθετήθηκαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Πολλές νηφάλιες φωνές, μεταξύ των οποίων και εμείς (με την προαναφερόμενη ανακοίνωση μας της 3/9/2011), έχουν επισημάνει τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος. Είναι απαραίτητο ώστε τα Πανεπιστήμια να μη μείνουν χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς διοικήσεις από 1ης Σεπτεμβρίου, κίνδυνος που είναι ορατός σήμερα. Τόσο ο Υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, όσο και ο υφυπουργός κ. Θ. Παπαθεοδώρου, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα και τη λειτουργία των ελληνικών Πανεπιστημίων. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, και μπορούν να το κάνουν. Η συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας θα είναι στο πλευρό τους. Τα Πανεπιστήμιά μας οφείλουν να λειτουργήσουν και να βελτιωθούν για το καλό της ελληνικής κοινωνίας.
Για την ΑΣΚΕΥ
Στάθης Ευσταθόπουλος, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Αθηνών, Αντιπρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ
Γιάννης Νηματούδης, Καθηγητής Ιατρικής Θεσσαλονίκης, Μέλος ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ
Μαρία Λυμπέρη, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνών, Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ
Γιώργος Κυριαζής, Καθηγητής Ιατρικής Θεσσαλονίκης, Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ
Γιάννης Τζούτζας, Αναπλ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Αθηνών, Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ
Έφη Καψαλάκη, Επικ. Καθηγήτρια Ιατρικής Λάρισας, Αναπλ. Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ