Translate

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Το "κλειδί" στο χέρι του νέου υπουργού.


Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπορεί να δώσει λύση στην εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ. 


Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή 1/7/2012, σελ. 21


Από τον Στάθη Ευσταθόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αντιπρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ

Η μεγάλη πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας είχε επισημάνει τα προβλήματα και τα λάθη του νέου νόμου (4009/2011) για τα Πανεπιστήμια, πολύ πριν ψηφιστεί αυτός από τη Βουλή των Ελλήνων. Επιπλέον, είχε επισημάνει την αναγκαιότητα αλλαγών και είχε καλέσει την τότε Υπουργό να διαβουλευθεί με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, κάτι που βέβαια δεν έγινε. Κανείς όμως δε μπορούσε να φανταστεί και κανείς δεν είχε επισημάνει, το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε ο 4009/11, την ίδια τη διαδικασία εφαρμογής του αφού δεν είχε προβλεφθεί διαδικασία και χρονοδιάγραμμα μετάβασης από το ένα θεσμικό πλαίσιο στο άλλο. Αποδείχθηκε ότι το μόνο σχέδιο για την εφαρμογή του που είχε η τότε ηγεσία του Υπ. Παιδείας, ήταν η απειλή, ο φόβος και η καταστολή. Η απειλή και ο φόβος ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση αν δεν εφαρμοστούν τα (ανεφάρμοστα εκ των πραγμάτων και εκ του αποτελέσματος) χρονοδιαγράμματα και η καταστολή με την κατάργηση των εκλεγμένων διοικήσεων των Πανεπιστημίων και των οργάνων τους (σχολές, τμήματα, τομείς) από 1/9/2012.
Αυτά όμως είναι παρελθόν. Ήδη η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα, έχει αποκτήσει μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας τριών(!) κομμάτων, η οποία δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Μπορεί και στα Πανεπιστήμια να γίνει μια νέα αρχή, και να εφαρμοστεί ο νέος νόμος αφού γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις που θα τον καταστήσουν λειτουργικό και εργαλείο ανάπτυξης και νέας αρχής για τα ΑΕΙ μας.
Είναι ευχής έργον το ότι στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τοποθετήθηκαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Πολλές νηφάλιες φωνές έχουν επισημάνει τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος και τα Πανεπιστήμια να μη μείνουν χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς διοικήσεις από 1ης Σεπτεμβρίου, κίνδυνος που είναι ορατός σήμερα. Τόσο ο Υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, όσο και ο υφυπουργός κ. Θ. Παπαθεοδώρου, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα και τη λειτουργία των ελληνικών Πανεπιστημίων. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, και μπορούν να το κάνουν. Η συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας θα είναι στο πλευρό τους. Τα Πανεπιστήμιά μας οφείλουν να λειτουργήσουν και να βελτιωθούν για το καλό της ελληνικής κοινωνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου