Translate

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012


Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημών Υγείας

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ.
 26/6/2012


Με αντίστοιχη ανακοίνωση μας στις 3/9/2011, είχαμε επισημάνει τις προβληματικές διατάξεις του Ν 4009/2011 και επιπλέον είχαμε επισημάνει «...Προβληματίζουν τέλος οι ελλείψεις στις μεταβατικές διατάξεις και η απουσία σαφούς σχεδίου για την υλοποίηση του νόμου και την ασφαλή απαγκίστρωση από το ισχύον νομικό πλαίσιο...»


Τώρα φαίνεται ξεκάθαρα πόσο σωστές ήταν οι προβλέψεις μας καθώς, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, αυτός δεν έχει μπορέσει να εφαρμοστεί ούτε στο ελάχιστο, σε κανένα ΑΕΙ της χώρας. Και μόνο το γεγονός ότι έχουν παρέλθει  10 μήνες από τη δημοσίευσή του, δείχνει ο Νόμος 4009/11 αποτελεί ένα  νόμο φάντασμα  που πλανιέται πάνω  από τα ΑΕΙ με  απειλητική  πάντοτε  αύρα. Οι ευθύνες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ της πολιτικής ηγεσίας του τόπου είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ. Και τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Τα Πανεπιστήμια μας, κινδυνεύουν να μη μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να μην έχουν διοίκηση από 1/9/2012.

Με τα Πανεπιστήμια μας δε μπορεί να παίζει κανείς. Ούτε μπορεί ν’ αναζητά φαντάσματα και δικαιολογίες γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ο Νόμος. Ούτε κανένας μπορεί να εμμένει σε προσωπικές στρατηγικές και εγωισμούς και να βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία και την ίδια την ύπαρξη των Πανεπιστημίων μας. Είναι απλό. Ο Ν. 4009/2011, στην παρούσα μορφή του είναι ανεφάρμοστος. Προκύπτει εκ του αποτελέσματος.

Είχαμε επιπλέον επισημάνει στην προαναφερόμενη ανακοίνωση μας ότι, «...η πρόσφατη αλλά και η γενικότερη εμπειρία έχει αποδείξει ότι ένας νόμος εφαρμόζεται στα ΑΕΙ, όταν έχει τη συναίνεση και αποδοχή της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Άρα η όποια μεταρρύθμιση για να πετύχει, και να μην εξαντληθεί σε ρητορική, πρέπει να έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, κάτι που δε φαίνεται να συμβαίνει τώρα...». Πόσο για άλλη μια φορά δικαιωθήκαμε από την πραγματικότητα. Πράγματι το μόνο που έχει καταφέρει ο νόμος είναι να «...εξαντληθεί σε ρητορική...» αλλά στην πράξη μηδέν.

Το ζήτημα όμως δεν είναι αν εμείς δικαιωθήκαμε ή όχι. Το ζήτημα είναι τι γίνεται τώρα, ποιά λύση μπορεί να βρεθεί.

Ήδη η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα, έχει αποκτήσει μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας τριών(!) κομμάτων, η οποία δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Μπορεί και στα Πανεπιστήμια να γίνει μια νέα αρχή, και να εφαρμοστεί ο νέος νόμος αφού γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις που θα τον καταστήσουν λειτουργικό και εργαλείο ανάπτυξης και νέας αρχής για τα ΑΕΙ μας.

Είναι ευχής έργον το ότι στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τοποθετήθηκαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Πολλές νηφάλιες φωνές, μεταξύ των οποίων και εμείς (με την προαναφερόμενη ανακοίνωση μας της 3/9/2011), έχουν επισημάνει τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος. Είναι απαραίτητο ώστε τα Πανεπιστήμια να μη μείνουν χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς διοικήσεις από 1ης Σεπτεμβρίου, κίνδυνος που είναι ορατός σήμερα. Τόσο ο Υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, όσο και ο υφυπουργός κ. Θ. Παπαθεοδώρου, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα και τη λειτουργία των ελληνικών Πανεπιστημίων. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, και μπορούν να το κάνουν. Η συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας θα είναι στο πλευρό τους. Τα Πανεπιστήμιά μας οφείλουν να λειτουργήσουν και να βελτιωθούν για το καλό της ελληνικής κοινωνίας.
Για την ΑΣΚΕΥ
Στάθης Ευσταθόπουλος, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Αθηνών, Αντιπρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ
Γιάννης Νηματούδης, Καθηγητής Ιατρικής Θεσσαλονίκης, Μέλος ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ
Μαρία Λυμπέρη, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνών, Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ
Γιώργος Κυριαζής, Καθηγητής Ιατρικής Θεσσαλονίκης, Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ
Γιάννης Τζούτζας, Αναπλ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Αθηνών, Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ
Έφη Καψαλάκη, Επικ. Καθηγήτρια Ιατρικής Λάρισας, Αναπλ. Μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου