Translate

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σχετικά με το νέο Νόμο του Υπουργείου Υγείας, για τα θέματα που αφορούν τα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών που είναι εγκατεστημένα σε Νοσοκομεία


Πριν μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής του νέου νόμου του Υπουργείου Υγείας, όπου υπήρχαν διατάξεις που αφορούν εμάς τους Πανεπιστημιακούς. Συγκεκριμένα μας αφορούν οι διατάξεις των άρθρων 24 (Νοσοκομεία Αρεταίειο-Αιγηνήτειο), 30 (ιδιωτικό ιατρείο), 41 (δημιουργία ειδικού τμήματος στο Υπ. Υγείας που θα ασχολείται με τα θέματα των Πανεπιστημιακών που είναι εγκατεστημένοι στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ).

Στην προηγούμενη ανάρτηση του ιστολογίου, θα δείτε την ανακοίνωση της ΑΣΚΕΥ για τις διατάξεις αυτές.
Στην ιστοσελίδα της Βουλής 
(στη διεύθυνση http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Psifisthenta-Nomoschedia?law_id=5c6594d4-522e-4eb8-baef-2760e78ec62d) θα βρείτε τόσο το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε, όσο και τα πρακτικά των συζητήσεων στις επιτροπές αλλά και στην ολομέλεια.

Από τα πρακτικά της ολομέλειας, μπορείτε να δείτε όλες τις αναφορές που έγιναν στα θέματα που μας  αφορούν (οι αναφορές βέβαια ήταν αποκλειστικά για το άρθρο 30) από βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια.

Υπήρξε μάλιστα βουλευτής της πλειοψηφίας, ο κ. Α. Τσούρας, ο οποίος σε ολόκληρη την ομιλία του δεν αναφέρθηκε σε καμία άλλη διάταξη παρά μόνο στο άρθρο 30. Ο οποίος μάλιστα χρησιμοποίησε ως ένα από τα βασικά του επιχειρήματα το γεγονός ότι «…αυτή η Βουλή και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ –η ίδια Βουλή και η ίδια Ομάδα- ομόφωνα ψήφισε πριν ένα έτος το ακριβώς αντίθετο άρθρο. Για τη σημερινή πλήρη ανατροπή δεν υπάρχει καμία αιτιολογία είτε που να αφορά ζητήματα γενικότερης δημοσιονομικής ή άλλης πολιτικής είτε που να αφορά ορθολογικότερη λειτουργία της δημόσιας υγείας. Ο ίδιος ο Υπουργός είπε ότι και για αυτόν δεν είναι θέμα αρχής. Γι’ αυτό για μένα η υπερψήφιση της νέας απολύτως, κατά 180 μοίρες, αντίθετης διάταξης, αποτελεί θέμα πλήρους πολιτικής αναξιοπιστίας. Αποτελεί θέμα απόλυτης αναξιοπρέπειας ενός Βουλευτή…». Μα κ. βουλευτά, πριν από ΕΝΑΝ ΜΟΛΙΣ ΜΗΝΑ, εσείς «….αυτή η Βουλή και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ –η ίδια Βουλή και η ίδια Ομάδα- ομόφωνα ψήφισε…» στο νόμο για τα Πανεπιστήμια, το άρθρο 23 του Ν. 4009, όπου νομοθετείται η δυνατότητα άσκησης ελευθέριου επαγγέλματος για όλους τους Πανεπιστημιακούς. Το ότι μόλις ένα μήνα μετά αντιτίθεστε με τέτοια ένταση, δεν «…αποτελεί θέμα απόλυτης αναξιοπρέπειας ενός Βουλευτή…»?

Οι αντιδράσεις που θα διαβάσετε στα πρακτικά, ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου, σε σχέση με τις αντιδράσεις που υπήρχαν από την αρχή της κατάθεσης του αρχικού κειμένου του Σχεδίου Νόμου για το εν λόγω θέμα. Και τώρα καταλάβαμε και γιατί αποσύρθηκε 2 φορές στο παρελθόν από άλλα Νομοσχέδια το εν λόγω θέμα. Καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια από πολλούς συναδέλφους, για να εξηγήσουμε για το δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά και για το όφελος που θα έχει για όλες τις πλευρές και κυρίως για τα Νοσοκομεία, μια τέτοια διάταξη. Τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας.

Με εκτίμηση σε όλους
Στάθης Ευσταθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου